Tårta med rabarber och jordgubb

Tårta med rabarber- och jordgubbsfyllning
Gör tårtbotten efter ”3 lika receptet” finns längre ner i min blogg eller på den här länken:
https://theresebakar.blogg.se/2020/february/babyshowertarta.html
Rabarbermousse:
450 g rabarber
3 gelatinblad
1,5 dl socker
3 dl vispgrädde
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i ca 5 min.
Hacka rabarbern i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och strö över socker. Koka på svag värme tills rabarbern blivit helt mjuk och smält ihop.
Mixa med stavmixer till en slät puré. Värm försiktigt på purén igen och vispa ner gelatinbladen.
Låt svalna något
Vispa grädden. Du ska inte vispa den hårt, lättvispad ska det vara. Gelatinet kommer göra den tjock.
Blanda försiktigt grädden med rabarbern.
Ställ kallt i kylskåp minst några timmar, gärna över natten.
Jordgubbsmousse
250 g frysta jordgubbar, som tinat
90 g florsocker [1,5 dl]
300 g grädde [3 dl]
3 gelatinblad
Blötlägg gelatinet
Mixa jordgubbarna till en slät puré
Värm purén på spisen och vispa ner florsocker
Kräma ur gelatinbladen och vispa ner de tills de smälter. Vispa hela tiden.
Låt svalna lite
Vispa grädden lättvispad
Rör försiktigt ner jordgubbarna
Ställ kallt minst några timmar men gärna över natten
Vitchokladcreme
360 g vitchoklad
12 dl grädde
8 gelatinblad
Blötlägg gelatinet
Hacka chokladen fint
Värm upp grädden till ca 90 grader (den får inte koka)
Rör ner de urkramade gelatinbladen tills det löses upp och smält sedan chokladen i grädden.
Plasta in och ställ i kylskåp över natten
När det är dags att montera tårtan så vispar du upp crèmen med elvisp till en fluffig spritsbar chokladcreme
Tips på vägen:
Tårtbotten går bra att göra i förväg och förvara inplastad i frys. Ta då upp den en stund innan och dela den medans den är lite halvfryst.
Annars gör tårtbotten dagen innan du ska fylla tårtan eller samma dag.
Dela tårtbotten i 3 delar med en brödkniv.
Fyll alltid en tårta dagen innan servering så den hinner bli saftig.
Jag brukar använda ringen till springformen och ha som stöd runt när jag monterar tårtan. Sedan plastar jag in den och den står kallt i kyl tills det är dags att täcka tårtan.
Grädden när man gör mousse ska vara lättvispad annars finns det risk att moussen skär sig. Moussen stelnar av gelatinet så den kommer inte bli lös för att grädden är lättvispad
Spackla tårtan:
Jag brukar snacka ett tunt lager först för att få den slät och få bort smulor. Sedan ställa kallt en stund så det sätter sig. Sedan spacklar jag ett rejälare lager. Fyll en spritspåse med det som blir kvar av den vitachokladcremen och spritsa valfritt mönster. Jag hade en tyll för rosor denna gång.
Dekorera med valfria bär. Jag hade tänkt jordgubbar men de var slut på affären så det fick bli hallon.
Tårtan blir ganska hög så den räcker till närmare 20 personer
