Tårta med rabarber och jordgubb

 

 


Tårta med rabarber- och jordgubbsfyllning

Gör tårtbotten efter ”3 lika receptet” finns längre ner i min blogg eller på den här länken: 

 

https://theresebakar.blogg.se/2020/february/babyshowertarta.html

 

Rabarbermousse

450 g rabarber 

3 gelatinblad 

1,5 dl socker 

3 dl vispgrädde 

 

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i ca 5 min. 

Hacka rabarbern i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och strö över socker. Koka på svag värme tills rabarbern blivit helt mjuk och smält ihop. 

Mixa med stavmixer till en slät puré. Värm försiktigt på purén igen och vispa ner gelatinbladen. 

Låt svalna något 

Vispa grädden. Du ska inte vispa den hårt, lättvispad ska det vara. Gelatinet kommer göra den tjock. 

Blanda försiktigt grädden med rabarbern. 

Ställ kallt i kylskåp minst några timmar, gärna över natten.  

 

 

Jordgubbsmousse 

 250 g frysta jordgubbar, som tinat

90 g florsocker [1,5 dl]

300 g grädde [3 dl]

3 gelatinblad

 

Blötlägg gelatinet 

Mixa jordgubbarna till en slät puré 

Värm purén på spisen och vispa ner florsocker 

Kräma ur gelatinbladen och vispa ner de tills de smälter. Vispa hela tiden.

Låt svalna lite 

Vispa grädden lättvispad 

Rör försiktigt ner jordgubbarna 

Ställ kallt minst några timmar men gärna över natten 

 

 

Vitchokladcreme 

360 g vitchoklad 

12 dl grädde

8 gelatinblad

 

Blötlägg gelatinet 

Hacka chokladen fint 

Värm upp grädden till ca 90 grader (den får inte koka) 

Rör ner de urkramade gelatinbladen tills det löses upp och smält sedan chokladen i grädden. 

Plasta in och ställ i kylskåp över natten 

När det är dags att montera tårtan så vispar du upp crèmen med elvisp till en fluffig spritsbar chokladcreme 

 

 

Tips på vägen:

Tårtbotten går bra att göra i förväg och förvara inplastad i frys. Ta då upp den en stund innan och dela den medans den är lite halvfryst. 

Annars gör tårtbotten dagen innan du ska fylla tårtan eller samma dag. 

Dela tårtbotten i 3 delar med en brödkniv. 

Fyll alltid en tårta dagen innan servering så den hinner bli saftig. 

 Jag brukar använda ringen till springformen och ha som stöd runt när jag monterar tårtan. Sedan plastar jag in den och den står kallt i kyl tills det är dags att täcka tårtan. 

Grädden när man gör mousse ska vara lättvispad annars finns det risk att moussen skär sig. Moussen stelnar av gelatinet så den kommer inte bli lös för att grädden är lättvispad 

Spackla tårtan: 

Jag brukar snacka ett tunt lager först för att få den slät och få bort smulor. Sedan ställa kallt en stund så det sätter sig. Sedan spacklar jag ett rejälare lager. Fyll en spritspåse med det som blir kvar av den vitachokladcremen och spritsa valfritt mönster. Jag hade en tyll för rosor denna gång. 

Dekorera med valfria bär. Jag hade tänkt jordgubbar men de var slut på affären så det fick bli hallon. 

Tårtan blir ganska hög så den räcker till närmare 20 personer