Pavlova med lemon curd och jordgubbar

En underbar tårta man kan förbereda i god tid och sedan bara montera strax innan servering!
Receptet räcker till ca 15 personer. Vill du ha en mindre tårta så halvera receptet. Vill man göra en rund tårta tycker jag det är enklast att spritsa ut smeten.
Marängbotten:
- 8 äggvitor
- 1 krm salt
- 5 dl socker
- 2 msk majsstärkelse
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk vitvinsvinäger
Sätt ugnen på 225°C.
Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. Vipsa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger.
Bred ut smeten på ett bakplåtslapper i en långpanna eller på en plåt. Ställ in plåten ugnen .
Sänk ugnstemperaturen till 125°av värmen och grädda i 1,5 timme. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ingen kallnat.
Gör du marängen dagen innan så förvara den i ugnen så håller den sig torr.
Gör du marängen dagen innan så förvara den i ugnen så håller den sig torr.
Lemon Curd
- 4 normalstora citroner
- 4 äggulor
- 2 ägg
- 4 dl socker
- 200 g smör
Tvätt citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål. Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och -juice. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter.
Ta av den värmen och klicka i smöret. Blanda väl! Låt svalna och förvara i glasburk i kylslåp

Innan servering:
Bred Lemon curd över marängen. Bred sedan vispgrädde över lemon curden. Toppa med jordgubbar och om du vill flagad mandel och citronmeliss
