Morotsbröd i långpanna och potatis och broccolisoppa

Långpannebröd är så enkelt. Idag bakade jag ett morotsbröd. superenkel att baka. Jag bakar alltid i min Electrolux assistent. Det går självklart bra att baka brödet för hand om man brukar göra det, men sedan jag fick min assistent så har resultatet blivit långt mycket bättre när jag bakar matbröd.
(Detta är ett mjölkfritt bröd)
Dagens recept på detta morotsbröd blev:
50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl rapsolja
2 msk flytande honung
2 tsk salt
2 dl havregryn
1 dl solrosfrö
6 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl (vill man kan man ta bara vetemjöl 13 dl)
Pumpakärnor
Gör såhär:
Värm vattnet tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke, höll över vattnet och lös upp jästen genom att röra. Mät upp och häll i övriga ingredienser och blanda sedan degen i maskin med degkrok i ca 5
min. (För hand ca 10 min)
Täck bunken med plastfolie och jäs i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader
Häll degen i en långpanna med bakplåtspapper och knåda ut den till ett jämt lager över hela pannan. Stö över lite pumpakärnor solrosfrön och lite mjöl. Skär rutor (jag använder pizzaslicer)
Låt jäsa i 30 minuter under plastfolie
Grädda sedan brödet i ca 20 minuter, känn så det är genomgräddat





Idag åt vi potatis och broccolisoppa med det
hembakade brödet till middag. Vill någon göra denna enkla goda och nyttiga soppa så gör man såhär:
Du behöver:
1 gul lök
4 potatisar
4 potatisar
ca 250 g broccoli men jag brukar höfta lite
1 liter vatten
1 grönsaksbuljong
2 dl matgrädde
salt och peppar
Svetta löken i en kastrull med olja. Häll i potatisen i bitar och broccolin. Häll över vatten och lägg i en buljongtärning. Koka tills potatisen och broccolin är mjuk. Mixa med stavmixer tillsätt grädde salt och peppar och koka sedan upp soppan igen. Klart !