Kardemummabullar med rabarberkompott

 
 
 
 
15 maj är tydligen kardemummbullensdag, vilket jag inte hade koll på förens idag. Ville baka med rabarber så det resulterade i kardemummabullar med rabarberkompott. Ungefär som solskensbullar/krämbullar fast med rabarberkompott istället för vaniljkräm. 
 
Jag gjorde ett halvt recept pga att jag hade lite ont om ingredienser hemma. Men gör du hela receptet blir det ca 16 stora bullar. 

50 g jäst 
5 dl mjölk 
1 dl socker 
1/2 tsk salt 
150g rumsvarmt smör 
1 msk kardemumma (gärna nymalen) 
13 dl vetemjöl 
 
Rabarberkompott 
ca 1,5 liter rabarber 
1 dl farinströsocker 
1 tsk vaniljsocker 
1 msk potatismjöl + lite vatten 
 
Lite socker och smör till gardering 
 
Gör såhär: 
Smula sönder jästen i en bunke 
Värm mjölken till fingervarm (37 grader) 
Häll mjölken över jästen och rör om med en slev. 
Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör o
Tillsätt vetemjölet 
Börja arbeta dagen i maskin och klicka eftersom i smöret. Kör till en välarbetad smidig deg. 
Låt jästa ca 30 minuter och gör undertiden rabarberkompotten 
 
 
Skiva rabarbern i bitar och lägg i en kastrullTäck botten på kastrullen med vatten och koka på svag värme tills rabarbern börjar koka sönder. Tillsätt vaniljsocker, farinsocker. Ta potatismjölet och rör ut med en liten skvätt vatten och tillsätt det också. 
Koka kompotten tills den blir mjuk men det gör inget om det är lite bitar kvar. 
Låt svalna 
 
Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen lätt och forma till 16 runda bollar som du plattar till. Lägg bullarna på en plåt och låt de jäsa under bakduk i 30 minuter. 
Gör sedan en grop
i varje bulle och fyll med rabarberkompott. Antingen klickar du i med en sked eller fyller en spritspåsen och sprutar i kompotten. 
Grädda bullarna i 6-8 minuter. De ska få färg och bli genomgräddade. 
Låt bullarna svalna innan servering penslar du bullarna med ett tunt lager smält smör och doppar de i strösocker